Alle tiders Kaniner

v/ Peter Dragsbo, mag.art. fhv. museumsinspektør/ dir. for Sønderborg Slot  

torsdag 04. april 2019 kl. 19:30
1 gang
Folkeuniversitet i Lemvig og Lemvig Museum

Med udgangspunkt i sin nye bog Alle tiders Kaniner fortæller Peter Dragsbo “Kaninernes Danmarkshistorie”. Det bliver et spændende og underholdende foredrag.

De vilde kaniner med lange ører stammer oprindeligt fra Spanien, men er siden Romertiden blevet spredt til hele Verden. Til Danmark kom de første kaniner med kong Valdemar Sejr, der satte de små dyr ud på nogle danske øer. For konger og herremænd var kaniner i middelalderen et eftertragtet jagtbytte på linje med hjorte og harer, og kaninhold og kaninretter var længe en del af den europæiske hofkultur. I renæssancens kunst blev kaniner samtidig et yndet symbol, snart på frugtbarhed eller liderlighed, snart på uskyld og paradisisk fred. Og i romantikken o. 1800 blev hvide angorakaniner et dekorativt element i havekunsten.

1800-tallet blev for alvor kaninernes århundrede. Kaniner som fødevare spredte sig fra de gamle kaninlande til hele Europa. ”Kaninsagen” blev en social bevægelse; kaninen skulle være ”fattigmands gris”, og ”Danmarks Kaninavlerforening” blev stiftet 1895. I 1900-tallet blev kaninavlen en del af landbruget som en billig og hurtig vej til kød og pels – ikke mindst under de to verdenskrige. Men i de sidste 25 år er ”kaninfolket” blevet en mere blandet skare. Racekaniner og slagtekaniner spiller stadig en rolle. Men nu har vi også fået kaninhop som sportsgren, kaniner i ”urban farming” og masser af kæle- og stuekaniner. – Alt dette og meget mere fortælles i den nye bog, der gennemgår kaninernes historie i Danmark og Europa gennem tusind år, ledsaget af et væld af billeder.