Eckersberg – den smukke løgn

v/ Christian Schnettler  

onsdag 28. oktober 2015 kl. 19:00
2 gange
-

Maleren C.W. Eckersberg bliver fejret med en stor udstilling, der åbner på Statens Museum for Kunst den 8. oktober. Udstillingen hedder – provokerende, kunne man mene – Eckersberg – en smuk løgn.

Godt nok malede Eckersberg som en af de første også den almindelige hverdag, men den var retoucheret og iscenesat, og det frastødende og uskønne blev holdt udenfor.

Lektor Christian Schnettler, som i en menneskealder har arbejdet med billedkunst og litteratur, vil over 2 aftener præsentere Eckersbergs værk og levnedsforløb og efterfølgende indbyde til et guidet besøg på udstillingen.

Kunstmuseet præsenterer Eckersberg som dansk malerkunsts fader og en vild pioner i sin tid, kendt for sine imponerende kompositioner, der indrammer særligt visuelt stærke udsnit af verden: ”[han] forsøger at kontrollere en kaotisk verden ved at skabe næsten perfekte miniverdener.”

Eckersberg var professor på Kunstakademiet i perioden 1818 – 1853 og påvirkede dermed en hel kongerække af malere, de mest kendte er vel Christen Købke, Constantin Hansen, Vilhelm Marstrand og Martinus Rørbye.

På kurset præsenteres en lang række af Eckersbergs værker; han var myreflittig, så der er mange at tage af. Han vil blive sat ind i en historisk sammenhæng, så vi forstår hans forudsætninger i dansk kunst, og vi vil se nogle eksempler på, hvordan han påvirkede sine elever og gennem billederne se nogle af hans grundsætninger. Vi vil også se nogle eksempler på malere, der tog afstand fra Eckersbergs meget virkelighedsnære kunstopfattelse.

151013

Onsdage den 28. oktober og den 4. november kl. 19.00

Marienlyst Slot

Ekskursion den 11. november (nærmere om tid m.v. på kurset)

Pris kr. 150 (deltagerne betaler selv transport og entre til museet)