Fuglenes ABC: Om fugletrækket, dets funktion, de forskellige trækformer, og hvordan de finder vej
v/ Bjarne Bo Jensen
TILMELDING NEDERST PÅ DENNE SIDE
Fuglenes ABC
Ved Bjarne Bo Jensen, Ornitolog
Foredragsrækken Fuglenes ABC består af tre foredrag samt en ekskursion, og tager udgangspunkt i fuglenes oprindelse, som i dag oftest regnes fra triastidens øgler der igennem dinosaurerne i løbet af kridttiden bliver til de moderne fugle vi kender i dag. Det er igennem juratiden, at nogle dinosaurlinjer udvikler de basale egenskaber der fører frem til de moderne fugles anatomi og fysiologi, der gør, at fuglene i dag er den mest succesfulde gruppe af landhvirveldyr med næsten 11.000 arter.
Onsdag d. 15. september 19.15-21:
Foredrag B. Om fugletrækket, dets funktion, de forskellige trækformer, og hvordan de finder vej
Mange dyrearter foretager årlige vandringer, men for over 20% af alle fuglearter, er trækket en fast bestanddel af deres årlige livscyklus. I foredraget vil forskellige trækformer blive gennemgået, fra vejrfugle til langdistancetrækkere. Fugletrækket har fascineret mennesket igennem tiderne, og mange hypoteser er blevet fremsat. Kurset vil gennemgå, hvordan man, i de seneste ca. 30 år, med moderne teknikker efterhånden har fået et godt overblik over fugletrækkets funktion, og variationen i de forskellige arters trækadfærd, og deres evne til at navigere; hvordan finder de vej på deres tusinde kilometers flyveture. Nogle af præstationerne er virkeligt imponerende med årligt tilbagelagte afstande på op mod 100.000 km.
Pris: 110 kr.
Du kan også tilmelde dig alle tre foredrag + ekskursionen til i alt 450 kr. Derved sparer du 100 kr. Se HER.
Om foredragsholderen Bjarne Bo Jensen:
Jeg begyndte min ornitologiske karriere før jeg begyndte i skolen, og har set på fugle siden da.
Efter at være gået på pension, har jeg beskæftiget mig fuldtids med ornitologi, undervist på aftenskole, holdt foredrag, ledet fugleture, og har fulgt med i den nyeste forskning.
Jeg har en hjemmeside, ”Fuglehåndbogen på Nettet”, som indeholder detaljeret information om fuglenes biologi, dels baseret på arter, men også i temaer, som. f.eks. fugletrækket, ynglebiologi og udviklingshistorie.
Jeg er biolog, Cand. scient. i eksperimentel biologi fra Odense Universitet (nu SDU).
For nærmere oplysninger om serien, kontakt Jesper Brandt, brandt@ruc.dk eller tlf. 227556699.