AFLYST – Genforeningen, påskekrisen og folkenes selvbestemmelsesret. Påskekrisen

v/ Kaare R. Skou  

tirsdag 31. marts 2020 kl. 19:15
1 gang
Mogens Petersen

Genforeningen og påskekrisen

I sensommeren 1919 sendte regeringen Zahle søværnets krydser Valkyrien til Middelhavet for at hente både dansk- og tysksindede sønderjyder/schleswigere hjem fra fangelejre i Nordafrika, så de kunne deltage i afstemningen om Genforeningen

Lige fra den 30. oktober 1864, hvor ambassadør Georg Quaade i det østrigske udenrigsministerium på Ballhausplatz i Wien på Danmarks vegne skrev under på fredsbetingelserne efter krigen og frem til genforeningen i 1920, havde dansk udenrigspolitik kun ét mål: at få Slesvig tilbage til riget. De danske forslag var fantasifulde. Vi førte en balanceret neutralitetspolitik – ikke så meget balanceret mellem stormagterne, som balanceret mellem skiftende regeringer og folkestemningen. Det er denne særprægede politik, første del af foredraget handler om: Realisme over for nationalkonservative drømme. Anden del handler om de uger i 1920, da heldet var med Danmark takket være noget så sjældent som en idealistisk amerikansk præsident. Igen var nationalkonservative kræfter ved at forpurre det hele. Kræfter, der i påsken gjorde Christian 10. til enevældig i 27½ time. Bag kupforsøget, som det faktisk var, stod en fransk forfatter til katolske martyrdramaer og chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Kaare Skou, journalist, Lejre

 

Pris: 90 kr. Tilmelding nedenfor. Du kan i stedet også melde dig til begge foredrag om Genforeningen for 150 kr. Det kan du se nærmere om HER.

For nærmere information om foredraget skal du henvende dig til Mogens Petersen, mp@snegom.com, 4012 7280


90 kr.