Herman Bang 160 år

v/ Skuespiller Preben Harris  

søndag 23. april 2017 kl. 11:00
1 gang
Sønderborg Folkeuniversitet

Herman Bang fylder 160 år den 20. april 2017. Dagen festligholdes af Sønderborg Folkeuniversitet og menighedsrådet ved Asserballe Kirke.

Dagens program:

kl. 11:00: Velkomst
kl. 11:10: Preben Harris: På sporet af Bang
kl. 12.30: Let frokost
kl. 14:00: Gudstjeneste i Asserballe kirke v. sognepræst Annette Birk Sørensen

På sporet af Bang

Med Herman Bang i spøg og alvor

Herman Bang vidste hvor godt hans skrifter egnede sig til at blive læst op. Hans oplæsningsturnéer er berømte. To af de tekster vi bruger, havde Bang næsten altid med på sine ture.

Den ene er ’Dannevirkenatten’ fra romanen Tine . Der er selskab hjemme hos den enarmede baron på Als i februar lige før krigen i 1864 bryder ud. Med lysende ironi udstiller Bang de krigsglade og sejrssikre danskere – var det måske ikke os der vandt Treårskrigen? Ud på natten kommer der en melding om, hvad der er sket ved Dannevirke. Den ændrer alt.

Den anden er novellen Irene Holm, en hverdagstragedie om en lille danserinde, der ikke kunne slå igennem på Det kgl. Teater og nu ernærer sig som omrejsende lærer i ’Holdning, dans og bevægelse, så vel for børn som for viderekomne’. Ved afdansningsballet bliver hun lokket til selv at optræde. Først da lærer landsbyens forskellige beboere hende rigtigt at kende – og viser ved samme lejlighed deres egen sande natur.

Teatret var udgangspunktet og omdrejningspunktet for Bangs kunst. Vi bringer den scene fra Håbløse Slægter, hvor Herman Bang med stor indlevelse viser en nervøs ung mands optagelsesprøve hos en berømt kongelig skuespiller. Og fra hans bog Teatret kommer afsnittet om ’de farende acteurs’, de omrejsende skuespillere, der hele tiden må slås for deres position og bide ydmygelser i sig.

Vi slutter med Bangs muntre, selvironiske erindring om en Kunstrejse på Bornholm, hvis boblende ironi vender sig mod det kunstelskende publikum, men først og fremmest mod den omrejsende oplæser selv.

Humor og ironi hersker i alle teksterne, men der er altid tragedie et sted i baggrunden hos Herman Bang.

Preben Harris læser teksterne. Thomas Bredsdorff har tilrettelagt og instrueret.

Program:

1 Dannevirkenatten, fra romanen Tine.
2 Optagelsesprøven, fra romanen Haabløse Slægter.
3 ’Irene Holm’ fra novellesamlingen Under Aaget.
4 De farende Acteurs, fra essaysamlingen Teatret.
5 ’Kunstrejse paa Bornholm’, fra essaysamlingen Ti Aar.

 

 

 


100 kr. inkl. frokost