AFLYST – Hesteofringen før og efter – heldagstur fra København

v/ Birgitte Anderberg  

torsdag 30. april 2020 kl. 9:30
1 gang
Mogens Petersen

Folkeuniversitet Skjoldungernes Land udsætter sin debut til efteråret 2020

Vi forventer, at de programaktiviteter, der er beskrevet for foråret 2020 vil indgå i programmet for efteråret 2020 eller foråret 2021

 

En skelsættende begivenhed i den danske kunstverden fandt sted den 30. januar 1970 på en mark ved Kirke Hyllinge i Lejre Kommune. Her ofrede en kunstnergruppe med Bjørn Nørgaard i spidsen en hest og foretog efterfølgende en dissektion og hestens indvolde blev fyldt i syltetøjsglas. Glassene blev senere udstillet på museum, hvor de kan ses på AROS i Aarhus og i København, hvor Statens Museum for Kunst viser en særudstillingen. Nøjagtig 50 år efter at begivenheden fandt sted, blev der på åstedet ved ejendommen til marken i Hornsherred, rejst en stele, udformet af Bjørn Nørgaard.

Det skete i en ret kort periode på ca. 10 år, hvor kunsten bevægede sig fra kunstens institutionelle regler til anti-kunst. I perioden blev der taget afsked med kunsten og budt velkommen til livet, hvor værket ”Hesteofringen” kan betragtes som afskedsforestillingen til kunsten. Værket var netop en afsked med værk-begrebet og et velkommen til kunsten som en erkendelsesmetode. ”Hesteofringen” kom til at foregå i en ikke kunstnerisk ramme (vist på et museum), men blev gennemført som en begivenhed (en happening) på en mark og formidlet i medierne.

På denne heldagstur vil der blive fortalt om den danske kunstverden, der førte frem til denne happening, og hvilken betydning værket fik for den kunst, der fulgte efter. Vi skal besøge åstedet og stelen. Undervejs på turen kører vi gennem Roskilde, og gør holdt ved Bjørn Nørgaards skulptur ”Ragnarok”. Der er indlagt to forelæsninger på turen og vi afslutter med frokost på Gershøj Kro, der ligger smukt ud til Roskilde Fjord.

I prisen er inkluderet: Kørsel i turistbus fra København/retur eller fra Roskilde/retur, formiddagskaffe og kage, frokost på Gershøj Kro (excl. drikkevarer), eftermiddagskaffe og kage, samt 2 forelæsninger ved museumsinspektør og seniorforsker Birgitte Anderberg, Statens Museum for Kunst.

Dag: Torsdag den 30. april.

Tid:kl. 9.30, og hjemkomst samme sted ca. kl. 17.15.

Fra: Valby Station (Nordsiden, Mellemtoftevej)

Pris: 675 kr. København/retur

 

For nærmere information om turen skal du henvende dig til Mogens Petersen, mp@snegom.com, 4012 7280


675 kr., inkl. frokost, kaffe og kage