IS og KLIMA. Naturen som klimaarkiv.
v/ Johannes Krüger
IS og KLIMA:
Naturen som klimaarkiv
Forelæser: Johannes Krüger
Prof. emeritus, dr.scient. Geoscience, KU.
Fup eller fakta i klimadebatten (I) – den globale temperatur og havisen.
Om årsager til klimaforandringer – en videnskabelig kontrovers.
Egentlige temperaturmålinger har man kun for de seneste 150 år. Men det er alt for kort tid, hvis man vil ”fange” de naturlige klimasvingninger og finde den egentlige årsag til vor tids klimaforandringer.
Jordens landskaber giver værdifulde oplysninger om klimaforandringer og deres følgevirkninger. Men de store bidrag til en rekonstruktion og forståelse af Jordens lange klimahistorie kommer fra udforskningen af borekerner fra dybhavets bund og fra de store isskjolde.
Videnskabelige meningsudvekslinger mellem forskere har altid været en naturlig del af forskningsprocessen, men når diskussionen drejer sig om årsagen til den globale opvarmning, får forskerne ikke mulighed for at diskutere i fred for indblanding fra politikere og interesseorganisationer. Politik, videnskab og særinteresser blandes sammen til en farlig cocktail, og det er hverken videnskaben eller samfundet tjent med.
Er det CO2 , der er drivkraften bag klimaforandringerne, eller er det variationer i Solens aktivitet i samspil med de kosmiske stråler, som Jorden modtager fra verdensrummet.
I dag føler menigmand sig utryg og medskyldig i den globale opvarmning og alle dens katastrofale følgevirkninger, men hvad er fup, og hvad er fakta om Jordens hedetur, havisens udbredelse, gletsjernes smeltning, havets stigning og det ekstreme vejr?
Til slut peges på nogle væsentlige og afgørende svagheder ved computerproducerede klimamodeller.