Israel/Palæstina – hvor blev freden af?

v/ Mellemøstkorrespondent Hanne Foighel  

onsdag 14. marts 2018 kl. 19:00
1 gang
Ærø Folkeuniversitet

Er tiden for en løsning på Israel/Palæstina-konflikten forpasset og mulighedernes vindue lukket? I år fylder Israel 70, oprettet af FN ved en delingsplan, der skulle have skabt en jødisk såvel som en arabisk stat i Palæstina. Og så fulgte krig på krig.


Israel/Palæstina, hvor blev freden af?

v/ Mellemøstkorrespondent og journalist Hanne Foighel  

mandag 12. marts 2018 kl. 19:15
1 gang
Folkeuniversitetet i Vallensbæk

– er tiden for en løsning på Israel/Palæstinakonflikten forpasset – mulighedernes vindue lukket?

I 2018 fylder Israel 70. Oprettet af FN ved en Delingsplan – der skulle have skabt såvel en jødisk som en arabisk stat i Palæstina. Og så fulgte krig på krig. Det er 50 år siden Seksdageskrigen, der førte til besættelsen af Gaza og Vestbredden, og det er over 20 år siden, Osloaftalen blev underskrevet.

I dag er begge sider låst fast. Den israelske højrenationale koalition vil ikke have en palæstinensisk stat vest for Jordanfloden. Den palæstinensiske Mahmoud Abbas har travlt med at skabe enighed mellem Fatah og Hamas, og de unge palæstinensere tror ikke mere på to stater.

Hvorfor er det i dag uforsonlige kræfter der agerer, og hvorfor er enhver mulighed for at nå en fredelig løsning blevet forpasset?

Hanne Foighel gennemgår de sidste mange års konflikt. Vi kigger indenfor i de to samfund, og diskuterer USAs rolle – Trump mener stadig han kan løse konflikten.

Hanne Foighel bor i Tel Aviv og har boet i Israel siden 1982. Herhjemme er hun kendt for sit virke hos Danmarks Radio, hvor hun kommenterer om Mellemøsten i Radioavisen og programmet Orientering på P1. Hun er korrespondent på Kristeligt Dagblad og har tidligere skrevet for Weekendavisen, Berlingske Tidende og Politiken. Hendes evne til at observere, med passion at grave sig ind under overfladen og samtidig stille tvivlende og kritiske spørgsmål, har gjort hende til en anderledes formidler af et område, der behandles løbende, men som ofte præsenteres ude af den store sammenhæng.

For eventuelle spørgsmål henvendelse til Jonna Jørgensen på folkivall@gmail.com eller telefon 2991 4389.


80 kr. inkl.gebyr.