Kirkegårdsmiljøer i Nationalpark Skjoldungernes Land – 4 ture i efteråret 2021

v/ Nils Engberg, Karl-Johan Rubæk, Laura Lundager Jensen, Poul Joachim Stender  

søndag 05. september 2021 kl. 14:00
4 gange
Mogens Petersen

TILMELDING NEDERST PÅ DENNE SIDE

 

Kirkegårdsmiljøer og deres omgivelser rummer store naturmæssige og kulturelle værdier. Udbredelsen af kendskabet til dem vil blive et fast inventar i folkeuniversitetets virksomhed.

Landets kirkegårde rummer – i snæver forstand – fortællingen om hvordan vi før og nu har indrettet vores syn på det sidste hvilested. Det gælder fx den landskabsmæssige placering (bl.a. knyttet til kirkernes tidligere kommunikationsmæssige betydning), beplantningen og udsmykningen på det enkelte gravsted. Men i mere bred forstand findes der også på og ved kirkegårdene fortællinger om de enkelte personer, der ligger begravet, om den nærliggende kirkebygning både udvendig og indvendig og om de bebyggelser og offentlige arealer, der typisk ligger tæt ved kirkegården og kirken.

Dette er blot eksempler på nogle af de emner, der fortælles om, når vi på disse ekskursioner aflægger besøg i de enkelte kirkegårdsmiljøer.

Turen varer ca. 2 timer og gennemføres søndag eftermiddag, fra 14-16. Deltagerne sørger selv for egen transport til og fra kirkegården. Gruppen af deltagere bliver begrænset til max.24 personer.

Der gennemføres en serie på 4 ture i efteråret 2021 og vi forventer et tilsvarende antal i foråret 2022. Vi kan ikke love, at vi efterhånden vil komme gennem alle kirkegårdene i eller i omegnen af nationalparken. Men det vil være et kulturhistorisk tema, som vi agter at følge op på og formentlig sætte sammen til en brugbar samling beskrivelser, der kan være nyttig i den fremtidige formidling af Skjoldungelandets kirkegårdsmiljøer.

 

Program efteråret 2021:

Søndag d. 5. september kl. 14.00-16.00 Niels Engberg: Kristendommens komme til Danmark, kirkerne og begravelser. Klik på titlen for nærmere information om foredraget.

Søndag  d. 26. september kl. 14.00-16.00 Karl-Johan Rubæk: Gershøj kirkegård. Klik på titlen for nærmere information om foredraget.

Søndag den 10. oktober kl. 14.00-16.00 Laura Jensen: Osted kirkegård. Klik på titlen for nærmere information om foredraget.

Søndag den 31. oktober kl. 14.00-16.00,   Poul Joachim Stender: Kisserup kirkegård. Klik på titlen for nærmere information om foredraget.

 Pris ved tilmelding til alle fire ture: 260 kr. Herved spares 60 kr. Tilmelding nedenfor.

Men du kan også tilmelde dig de enkelte ture til 80 kr. pr. tur. For nærmere information herom, klik på turenes understregede navne ovenfor.

For nærmere information om foredraget turene skal du henvende dig til Mogens Petersen,  mp@snegom.com, 4012 7280


260 kr.