Krydderiernes kulturhistorie

v/ Pia Lund Poulsen  

onsdag 09. februar 2022 kl. 19:00
1 gang
Næstved Folkeuniversitet

For mere end 500 år siden drog de store opdagelsesrejsende ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld. Det siges, at peber er krydderiernes konge og kardemomme er krydderiernes dronning.

Krydderiernes historie er lang og blodig. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel – og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan fik deres plads i verdenshistorien. Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, kakao, tobak og sukker. De nationer, der kontrollerede krydderihandlen blev tilført store rigdomme.

I foredraget skildres både de eventyrlige opdagelsesrejser, samtidig med at vi får indsigt i hvordan folk i Asien i dag anvender planter og krydderier i deres daglige levevis.

Foredraget afholdes i samarbejde med DOF Næstved Aftenskole.


100,- kr.

AFLYST! Krydderiernes kulturhistorie

v/ Pia Lund Poulsen, antropolog  

søndag 21. marts 2021 kl. 13:30
1 gang
Folkeuniversitetet i Nysted

For mere end 500 år siden drog de store opdagelsesrejsende ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld. Det siges, at peber er krydderiernes konge og kardemomme krydderiernes dronning.

I dette foredrag følger vi krydderiernes lange rejse fra Sydøstasien til Europa. Krydderiernes historie er lang og blodig. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel – og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan får deres plads i verdenshistorien. Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, tobak og sukker.


Alle er velkomne. Ingen tilmelding. Kom i god tid, dørene åbnes kl. 13.
60 kr.