Aflyst: Livsreformbevægelsen: Den moderne krise og drømmen om det naturlige liv

v/ Daniel Henschen  

mandag 24. oktober 2022 kl. 19:15
1 gang
Mogens Petersen

Livsreformbevægelsen var en kulturstrømning, der skyllede hen over Europa og USA fra slutningen af 1800-tallet og frem til Anden Verdenskrig. Bevægelsens udbredelse i Danmark var mangeartet, men blev især kendt blandt kunstnere, som  malerne Christen Lyngbo ved den jyske vestkyst og Axel Haldrup ved Roskilde Fjord.

Bevægelsen er igen blevet aktuel. For den nuværende klimakrise har sine forgængere. Allerede for mere end 100 år siden frygtede mange et snarligt sammenbrud for den naturlige balance, som var forudsætningen for menneskehedens fremtid.
Livsreformbevægelsen opstod som reaktion på et samfund i krise. Ligesom i dag mente mange, at det moderne samfunds industrialiserede og ’unaturlige’ liv på sigt ville få katastrofale følger. Den gang var der ingen der talte om klimaforandringer: frygten gjaldt omsiggribende nervøsitet, livsstilssygdomme og overforbrug. Løsningen var et andet liv, indrettet efter det man anså for menneskets naturlige behov: Lys, luft, bevægelse og vegetarisk kost. Sundhed for den enkelte skulle bane vejen for et sundere samfund.
Foredraget fortæller historien bag livsreformbevægelsens vision for et naturligt liv. Fra rødderne i 1700-tallet, over de store tyske reformtænkere, til det danske gennembrud omkring første verdenskrig. Hvad var det for en krise, som industrialiseringen og det moderne samfund fik skylden for, og hvad betød det at leve sund og naturligt?

Pris 120 kr. Du kan i stedet tilmelde dig begge foredrag i serien om Livsreformbevægelsen for 190 kr. Så sparer du 50 kr. Se HER for nærmere information og tilmelding til serien.

 

Om foredragsholderen

Foredragsholderen Daniel Henschen har en phd. I historie fra Syddansk Universitet. Han har skrevet mange artikler om emnet og har udgivet bøgerne ”Da danskerne ville omvende verden” og ”Kampen om danskernes kost”.

 

For nærmere information om serien Livsreformbevægelsen, kontakt Mogens Petersen, mp@snegom.com, telefon 4012 7280


Den aktuelle udstilling i gallariet kan ses før foredraget fra kl. 18.30
120 kr.