Nordsjælland, du er hovedlandet – Om landliggere og litterater
v/ Jan Horn Petersen
Hovedlandet, nej ikke helt, men man må ikke overse, at Nordsjællands lyksaligheder har tiltrukket overordentlig mange kunstnere.
Den historie har lektor Jan Horn Petersen sat sig for at berette i en kommende bog: Landliggere og litterater. Da kongemagten efter reformationen samler det meste af jorden i Nordsjælland, starter fortællingen om landskabets rekreative potentiale med slotte, kongeveje og landskabelige herligheder.
I løbet af 1700-tallet får embedsadelen og det bedre borgerskab også øjnene op for herlighederne, og der opføres en lang række lystejendomme i nærheden af hovedstaden. På disse ejendomme blomstrer den ofte romantiske havekultur og tilmed den tidlige romantiske digtning, f.eks. på Hellebækgård.
I kølvandet på disse tiltag bevæger de kreative lag, malere, forfattere og andre sig i stigende grad ud i det nordsjællandske landskab og i løbet af 1800-tallet også ud langs kysten. Denne udvikling hænger også sammen med transportrevolutionen og andre karakteristiske træk i den moderne udvikling, herunder begreberne ferie og fritid. En lang række mere eller mindre kendte forfattere har beskrevet forskellige sider af landliggerlivet, heriblandt Herman Bang og Holger Drachmann. I tiden omkring 1900 er der desuden en tendens til at en række forfattere slår sig ned i Nordsjælland, men har en motivkreds, der er knyttet til udviklingen i storbylivet, eller andet. Det gælder f.eks. Henrik Pontoppidan og Martin Andersen Nexø. Andre forfattere inddrager forskelige sider af livet i Nordsjælland i motivkredsen, f.eks. Knud Sønderby og Hans Scherfig.
Frank Jæger beskriver livet i købstaden Helsingør og i nyeste tid findes biografiske skildringer med relation til området (Troels Kløvedal) og i de seneste år har en række krimiforfattere (f.eks. Lars Kjædegaard) også anvendt landskabet og kulturen i motivkredsen.
151014
Tirsdag den 27. oktober kl. 19.00-21.00
Espergærde Bibliotek
Pris kr. 75 inkl. forfriskninger