Kursus: Ny dansk lyrik

v/ Liv Sejrbo Lidegaard  

tirsdag 09. maj 2017 kl. 10:00
4 gange
Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle

​Dansk lyrik er midt i en omvæltning og revitalisering, og vi vil læse og diskutere fire nyskabende bøger af unge forfattere, som på hver deres måde handler om sociale relationer, vores samfund, naturen, fremtiden og verden netop nu.

Vi vil læse bøgerne med afsæt i Anne-Marie Mais, At læse digte. De fire værker har det tilfælles, at de virker ubegribelige og dog vedkommende. Anne Marie Mai skriver at et rammende digt skaber sproglige rystelser og usikkerhed. Frem for at lede efter en bagvedliggende mening eller budskab, vil vi følge værkerne så langt vi kan. Teksterne er både tænkende og følende, de blander materialer fra naturvidenskabelig forskning, filosofi, politisk indignation, håb og er tætte på det sansende jeg. Hvorfor ser den aktuelle lyrik netop sådan ud? Hvad kan den fortælle os, hvad prøver den? Vi vil sammen undersøge hvad de forskellige tekster gør, hvordan og hvorfor.

(Den første gang vil Knud Sørensen introducere sin forståelse af hvad der er på færde).

Datoerne for kurset er 9. maj, 16. maj, 30. maj og 6. juni – alle dage kl. 10-12.

I løbet af fire gange vil vi læse:

De næste 5000 dage (Gyldendal, 2010) af Amalie Smith (f.1985). De næste 5000 dage er Smiths debut bog. Her udstikkes retningen for en skrift der er optaget af viden, om alt fra kystfodring til higgs’ partikel. Denne viden indoptages af et forelsket, måske besat, jeg, og driver en let ekstatisk skrift frem.

Inden april (Gyldendal, 2013) af Morten Chemnitz (f. 1984). I Inden april står der få ord på hver side. Ordene dirrer, fulde af betydning og klang. Parallelt med stramt holdte natursansninger, findes en længsel efter forårets komme, og en ny måde for menneskene at leve sammen.

Det nemme og det ensomme (Basilisk, 2013) af Asta Olivia Nordenhof (f. 1988).Med Det nemme og det ensomme indstifter Nordenhof en ny stemme, en ny måde at skrive på. Sproget i bogen er direkte og talesprogligt, enkelt og let, samtidig med at teksterne bærer på en stor tyngde. I dem findes sorgen over forældrenes død, over samfundets indretning, og en ubændig vilje til at leve videre, elske og dele, stærkt, og i trods.

Fryden (Gladiator, 2016) af Andreas Pedersen (f. 1990). Fryden består af notater, tankestrøg, scener fra rejser og hændelser. Den interesserer sig netop for fryden, hvad er det skønne, hvad har værdi, hvorfor og hvordan? I teksterne findes samtidig et mørke, en slags tavshed ordene hele tiden er lige ved at gå under i.


Tilmelding på mail: kontor@folkeuniversitetscenteret.dk eller ring på telefon: 97 48 13 22.
100 kr. pr. gang.