Om mad og sprog – fra offentlig mad til ernæring
v/ Forskningschef Michael Ejstrup
Om mad og sprog – fra offentlig mad til ernæring
– et led i ”Hearts & Minds” – en vidensfestival om mad of det gode liv
Kl. 19.30 Hvad betyder ”offentlig mad” og ”ernæring”?
v/ Michael Ejstrup, forskningschef i sprog, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Hvornår blev ’mad’ til ’ernæring’ i sprogbrugen?
Vi er gået fra måltidet som socialt fællesskab med retter lavet af egnens og årstidens råvarer til affodring med fokus på næringsstoffers biokemiske egenskaber. Fra social værdi til videnskabelig værdi. Fra menneske til maskine. Fra sociologi til økonomi.
Maden som oplevelse blev aflyst. Ernæring blev altoverskyggende. Kombinationen blev anset for at være for dyr, så plejehjemmene og hospitalerne mistede deres køkkener, og politikerne lykkedes med at ændre sprogbrugen, så mad blev lig med ernæring. Madglæde og social samling omkring denne blev afløst af tabeller over ernæringsværdier.
Hør et levende foredrag om fortidens madkultur og nutidens fokus på ernæring i de offentlige ’folkekøkkener.’
Tilmelding: tlf. 9748 1322 eller på mail: kontor@folkeuniversitetscenteret.dk