Platon

v/ Gorm Tortzen og Ivar Gjørup  

mandag 11. januar 2016 kl. 19:00
1 gang
-

De seneste 6 år har en gruppe ihærdige Platon-læsere mødtes i alt 26 aftener for at blive præsenteret for den nye totaloversættelse af Platons samlede værker i 6 bind.

Oversættelsen er afsluttet, men så kan man ikke uden videre stoppe! Nu kan vi gå mere i dybden med dialogerne, og så indbyde helt nye deltagere til også at være med. Det er værkets hovedredaktør Gorm Tortzen, der står for gennemgangen over 4 aftener, og vi runder af ved at lade en af oversætterne, Ivar Gjørup, præsentere sin nye bog: Platons gåde.

Det bliver en af Platons livligste dialoger, Protagoras, vi præsenterer. En veloplagt og meget ironisk Sokrates diskuterer med samtidens vel største sofist, Protagoras, hvordan man bør uddanne sig til at blive en god samfundsborger, og hvad det egentlig vil sige. Anledningen er, at en ganske ung mand, Hippokrates, har bedt Sokrates om at introducere ham til den berømte lærer, der påstår, at han underviser i samfundssind eller samfundsfag. Den unge mand bliver hurtigt koblet ud af selve diskussionen, men står (sammen med læseren) og lytter til debatten, som bølger frem og tilbage i en blanding af mytefortælling og skarpe meningsudvekslinger. Dialogen ender som så ofte i en Platondialog med vildrede på højere niveau – alle går klogere derfra, end da de kom, men Platon lader Hippokrates følges med Sokrates.

Teksten, der er oversat af David Bloch og Adam Schwartz, står i Platons Samlede Værker bind III, s. 293-378. Den er endvidere udgivet i Platon i udvalg bind III. Sidstnævnte vil kunne købes gennem Folkeuniversitetet til nedsat pris. Oplyses ved tilmelding.