Forelæsningsrække: Platon og Protagoras

 

mandag 11. januar 2016 kl. 19:00
-
Helsingør/Nordsjællands Folkeuniversitet

De seneste 6 år har en gruppe ihærdige Platon-læsere mødtes i alt 26 aftener for at blive præsenteret for den nye totaloversættelse af Platons samlede værker i 6 bind. Oversættelsen er nu afsluttet, men så kan man ikke dermed uden videre stoppe! Nu kan man gå mere i dybden med dialogerne, og så indbyde nye deltagere til også at være med. Det er værkets hovedredaktør, Gorm Tortzen, der står for gennemgangen over 4 aftener, og vi runder af med at lade en af oversætterne, Ivar Gjørup – som også tegner tegneserier – præsentere sin nye bog, Platons gåde.

Det bliver en af Platons livligste dialoger, Protagoras, vi præsenterer. En veloplagt og meget ironisk Sokrates diskuterer med samtidens vel største sofist, Protagoras, hvordan man bør uddanne sig til at blive en god samfundsborger, og hvad det egentlig vil sige. Anledningen er, at en ganske ung mand, Hippokrates, had bedt Sokrates om at introducere ham til den berømte lærer, der påstår, at han underviser i Samfundsssind eller samfundsfag,  Den unge mand bliver hurtigt koblet ud af selve diskussionen, men står nu (sammen med læseren) og lytter til debatten, som bølger frem og tilbage i en blanding af mytefortælling og skarpe meningsudvekslinger. Dialogen ender som så ofte i en Platondialog med vildrede på højere niveau -alle går klogere derfra, end da de kom, men Platon lader Hippokrates følges med Sokrates.

Teksten, der er oversat af David Bloch og Adam Schwartz, står i Platons samlede værker, bind III, s. 293-378. Den er endvidere udgivet i Platon i udvalg, bind III. Sidstnævnte vil kunne købes gennem Folkeuniversitetet til nedsat pris. Oplyses ved tilmelding.

Forelæsningerne foregår på Helsingør Gymnasium, lærerværelset, Borgmester P. Christensensvej 3, 3000 Helsingør. Tirsdage kl. 19.00-21.00.

 


Mødegange tirsdage fra kl. 19.00-21 den 11-01, 18-01, 25-01, 01-02 og 08-02 kl. 19-21.
300 kr. for 5 mødegange. Studerende og unge under uddannelse har som altid gratis adgang.