Rummets betydning for livet på Jorden

 

onsdag 07. oktober 2015 kl. 0:00
1 gang
-

At livet på Jorden har været påvirket af rummet har været en af de største erkendelser i geologien gennem de sidste årtier. Her tænkes f.eks. på at dinosaurusserne forsvandt, da en asteroide ramte Mexico for 65 millioner år siden. Ud over sådanne kortvarige hændelser har forholdene på Jorden varieret markant gennem dens historie. Fra ekstremt varme perioder, hvor Jorden var helt uden de store iskapper, som vi kender det i dag, til perioder med stort set dybfrossen jordklode. Variationerne har haft betydning for og indflydelse på udviklingen af livet på Jorden.

     Denne erkendelse fremtvinger det grundlæggende spørgsmål: Hvorfor ? Hvad skyldes, at Jordens klima varierer gennem hele planetens historie? Forskning gennem de sidste 20 år har givet et af de mest overraskende og opsigtsvækkende svar på dette spørgsmål!

     Stjerner født i vores galakse har vist sig at have stor betydning for klimaet på Jorden. Selvom denne teori har mødt og til dels stadig møder modstand, kan vi ikke frasige os, at Mælkevejen påvirker Jorden på flere måder.

     I perioder med stor stjernedannelse har det vist sig, at Jordens klima bliver koldere, men i perioder med lav stjernedannelse får vi en varmere Jord. Umiddelbart lyder det utroligt, at stjerner omkring vores solsystem skulle have betydning for livets udvikling på Jorden, men det er ikke desto mindre resultatet af den seneste forskning.

     Professor Henrik Svensmark vil i sin forelæsning fokusere på, hvordan teorien blev til erkendelse og ikke mindst; Hvordan idéen opstod, udviklede sig og hvordan vi videnskabeligt dokumenterede det og teorien. Henrik Svensmark vil uddybe den fysiske mekanisme og forbindelsen mellem stjerner og Jordens klima samt give eksempler på sammenhænge mellem stjernedannelse og livets evolution. Vi kommer ikke udenom, at livets udvikling og Mælkevejens udvikling er tæt forbundet.

 

med  1  forelæsning,   kl.  17.00 – 19.00

     Tid:    Onsdag         7.  oktober,  2015.

Sted:    MSG Haslev, Skolegade 31

 

professorHenrik Svensmark

————————————————————————————————————–

Rummets betydning fo
07-10-2015
17:00 – 19:00
MSG Haslev
Skolegade 31
4690 Haslev
Se adressen på De Gule Sider
100 kr pr. forelæsn