Sct. Hans Områdets historie, natur og fremtid: Livet i omgivelserne, Hospitalets selvforsyning og gartnerhuset

v/ Flemming Østergaard Nielsen  

mandag 20. september 2021 kl. 19:15
1 gang
Jesper Brandt

TILMELDING NEDERST PÅ DENNE SIDE

 

Livet i omgivelserne, hospitalets selvforsyning og gartnerhuset

Frisk luft, fri natur og fuglesang er sundt, det var man godt klar over da det blev besluttet at flytte Sankt Hans til Roskilde, nu skulle de stakkels patienter ud på landet.

Bistrup Gods bestod af Slottet og af Ladegården, som lå der hvor varmecentralen i dag er beliggende – andet var der ikke.

Gartnerhuset, eller rettere påpasserhuset, blev opført i 1815.

 

 

Huset blev opført som bolig til ansatte, som skulle passe på patienterne, deraf navnet.

Overgartneren, kom kort tid efter opførelsen til at bo i huset, Herfra blev de mange arbejdshold styret – hospitalet skulle være selvforsynende med grøntsager og blomster.

Gartnerhuset kan få mange nye funktioner i fremtiden. Det er opført i massivt lerjord – også her blev der tænkt nyt – metoden er ressource besparende og i det lys interessant i dag som eksempel på bæredygtigt byggeri.

Efter forelæsningen vil vi – såfremt Coronasituationen til den tid tillader det – give mulighed for at bese gartnerhuset og dets særlige konstruktion og diskutere husets fremtidige brug. Derfra kan vi gå en tur og se på de tidligere produktionsarealer (f.eks. valnøddeplantagen) for at fornemme, hvordan de har været brugt i hverdagen på Sct. Hans.

 

Flemming Østergaard Nielsen, Arkitekt, ekspert i lerhuse. Tidligere beboer af Gartnerhuset

 

Pris: 100 kr. Tilmelding nedenfor.

Du kan i stedet også tilmelde dig alle 6 foredrag om Sct. Hans historie, natur og fremtid til en samlet pris af 450 kr. Du kan læse nærmere om hele forelæsningsrækken HER

For nærmere information om foredraget skal du henvende dig til Jesper Brandt,  brandt@ruc.dk, 2275 6699


100 kr. Du kan i stedet tilmelde dig alle 6 foredrag for 450 kr.