Shakespeare sæson 2015-16: Shakespeares historiske skuespil

v/ Anne Kristensen  

lørdag 14. november 2015 kl. 11:00
4 gange
-

Uneasy lies the head that wears a crown

Under overskriften HISTORIES i Shakespeares samlede værker finder man 10 skuespil om engelske konger. De fire mest berømte af disse er en serie på fire, som samlet kaldes Henriaden. Henriaden består af Richard II, Henry IV første og anden del, og Henry V. Shakespeare skrev Henriaden i årene 1596 til 1599 – altså efter Romeo og Julie og før Hamlet.

De fire fantastiske skuespil er skrevet som en serie. Der refereres frem og tilbage mellem stykkerne, og handlingen i de første forudsættes bekendt, når man læser de senere. Det syndefald, som vi er vidne til i Richard II, kaster lange skygger ind over de følgende kongers styre. Stykkerne spejler den bekymring, der var i England i Elizabeth den Førstes sidste år – hvem skal overtage tronen efter den barnløse dronning?

Lige siden Vilhelm Erobreren havde engelske konger arvet kronen i lige linje fra fædre eller bedstefædre. Richard II, som var barnløs, blev den sidste af disse legitime arvinger. Henry Bolingbroke, den største af feudalherrerne under Richard, tog magten fra Richard ved et kup og blev kronet som Henry IV.

I mange år herefter var der uro omkring kronen – oprør i Scotland, Wales og Nordengland – og senere også Rosekrigene. Shakespeare fandt materialet til sine historiske stykker hos det 16. århundredes store krønikeskrivere Edward Hall og Raphael Holinshed.

Som altid forholder han sig ret frit til sine forlæg, forkorter tidsskemaer, strammer handlingen. De berømteste slag og hovedpersoner har han naturligvis på plads, men han manipulerer med alder og relationer, hvor det passer til hans pointer.

I disse stykker tilføjer Shakespeare genren det historiske skuespil en helt ny dimension: Det engelske folkeliv. Frem for alt Falstaff og hans venner.

Lørdage den 14., 21., 28 november og den 5. december kl. 11.00-13.00

Espergærde Gymnasium

Pris kr. 275