Villemoes. En dannelseshistorie i et vestjysk iværksættermiljø 1860-1960

v/ Dr phil og forfatter Esben Graugaard  

tirsdag 09. oktober 2018 kl. 19:30
1 gang
Kend din egn og Heltborg Museum + FU

En historie, som trækker tråde over Limfjorden og direkte til nutidens Folkeuniversitetscenter i Skærum Mølle. I foredraget fortælles om de tre brødre Niels, Chresten og Andreas Villemoes fra ”Villemoesgården” i Vejrum. Efter højskoleophold og udenlandsrejse vendte de hjem med ønsket om at være med til at skabe et nyt Danmark præget af folkeoplysning og ligeværd – med Grundtvig i den ene hånd og den anden på drejebænken…… Det hele begyndte i gårdens smedje, hvor de tre brødre Niels, Chresten og Andreas samlede importerede landbrugsmaskiner, som de solgte. Næste skridt var selv at konstruere maskiner – som f.eks. Danmarks første automatiske roeoptager. I 1879 forpagtede Niels og Chresten Villemoes Skærum Mølle, hvor de udviklede Vestjyllands mest moderne teglværk – fra 1891 suppleret med Teglgården ved Lemvig. I en tid med udkantsdebat er nogle af Villemoes’ernes centrale værdier stadig aktuelle og brugbare. Foredragsholder har udgivet en bog med samme titel som foredrag.


Villemoes. En dannelseshistorie i et vestjysk iværksættermiljø 1860-1960

v/ Dr. Phil. Esben Graugaard  

tirsdag 27. februar 2018 kl. 19:30
1 gang
Lemvig Træskibslaug, Lemvig Museum, Folkeuniversitetet i Lemvig

Forfatteren og historikeren Esben Graugaard fra Holstebro Museum kommer til Lemvig.

Tirsdag d. 27.2. kl. 19.30 kommer Esben Graugaard til ”Havnens Hus” i Lemvig, hvor han fortæller om hans nye bog om iværksætterfamilien Villemoes fra Villemoesgård i Vejrum. Bogen udkom d. 2.12. 2017

Esben Graugaard, som er , dr.phil. i historie og fra Holstebro Museum,  har skrevet bogen ”Villemoes. En dannelseshistorie i et vestjysk iværksættermiljø 1860-1960”.

Bogen fortæller om de tre brødre Niels, Chresten og Andreas Villemoes fra ”Villemoesgården” i Vejrum.

Det hele begyndte i gårdens smedje, hvor de tre brødre Niels, Chresten og Andreas samlede importerede landbrugsmaskiner, som de solgte. Næste skridt var selv at konstruere maskiner – som f.eks. Danmarks første automatiske roeoptager.

I 1879 forpagtede Niels og Chresten Villemoes Skærum Mølle, hvor de udviklede Vestjyllands mest moderne teglværk – fra 1891 suppleret med Teglgården ved Lemvig. Esben Graugaard siger til Lemvig Folkeblad 2.12.2017: ”Chresten opbyggede senere Teglgården i Lemvig, ligesom han samme sted byggede det prægtige hus med fjordudsigt, der den dag i dag i folkemunde kaldes “slottet”. Det spændende ved familien er, at der ikke bare var én, der var heldig, men en hel familie. Jeg har indtryk af, at de ikke kun gjorde det for pengene, men for at skabe noget nyt. De havde den der rigtige iværksætter-ånd, og – nu lyder det vældig højtravende – de ville gøre verden til et bedre sted. I dag taler man om, at vi bor i Udkantsdanmark. Det gjorde de også på den tid, men det viste de ikke tegn på, at de var klar over: De gik bare i gang.”